Koningsdag

Een blog van Guus Meeuwsen

Nog even en het is Koningsdag, voor de achtste keer alweer. Toch vergis ik mij nog regelmatig en zeg ik Koninginnedag. Het is vast een na-ijlende macht der gewoonte en dat is niet zo vreemd, want van 1891 tot 2013 hadden we alleen maar vrouwen op de troon. Daar hebben we nog best geluk mee gehad, want zowel koningin Wilhelmina als koningin Juliana was enig kind en dat is een smalle basis voor troonopvolging. Bernhard en Juliana kregen vier kinderen, vier vrouwen. Claus en Beatrix hebben vrij drastisch gebroken met de vrouwelijke lijn door drie zonen op de wereld te zetten.

Op 27 april 1967 kwam de eerste: Willem Alexander. Die datum hoef ik niet op te zoeken, want het was om nog een andere reden een bijzondere dag: wij kregen precies op die dag televisie. Vanwege de speciale gelegenheid waren er extra uitzendingen en zo konden wij direct genieten van onze aanwinst en hoefden we niet meer naar de buren.

Koningin Juliana was een beetje boos over alle extra aandacht vanwege het feit dat het om een kroonprins ging en niet om een prinses. Daar had ze ook wel gelijk in: hadden al die vrouwen het dan niet goed gedaan?

Net zoals ik moest wennen aan de naam Koningsdag, moest ik ook wennen aan de datum, 27 april. Van 1949 tot en met 2013 was 30 april de dag, de verjaardag van Juliana. Toen Beatrix koningin werd, besloot ze Koninginnedag toch gewoon op 30 april te laten plaatsvinden. Ze verklaarde dat dat was uit respect voor haar moeder. Ze bedoelde eigenlijk dat het op haar eigen verjaardag (31 januari) verrèkes kou is en dat je dan niks buiten kunt doen, maar zo’n praktische reden staat natuurlijk niet zo koninklijk.

En zo zijn we dus blijven zitten met die slechte verdeling van vrije dagen in Nederland: alles tussen februari en juli. Als de koning nu eens zijn overgrootmoeder Wilhelmina had geëerd, dan zou Koningsdag op 31 augustus zijn geweest. Dat zou al een beetje hebben geholpen. Probleem is alleen dat die dag door de vakantiespreiding soms in de vakantie valt en dan hebben we er eigenlijk niets aan. Socialist worden helpt ook al niet, want dan zijn we op 1 mei vrij en dat scheelt maar een paar dagen.

Hoe kunnen we op een andere manier een feestdagenspreiding zien te krijgen? Misschien moeten we daarvoor eens bij de moslims gaan kijken. Ze feesten met Koningsdag lekker mee en bij de straatverkoop spelen ze een thuiswedstrijd. Ik heb in de klas al eens voorgesteld om bijvoorbeeld tweede pinksterdag en Hemelvaart maar te laten vallen en die in te ruilen voor een paar moslimfeestdagen. Het protest was hevig. Toch een beetje vreemd: zowat niemand bleek nog gelovig, maar de feestdagen die zo’n geloof oplevert, worden toch dankbaar aanvaard. Een voordeel van die feestdagen is dat ze elk jaar elf dagen naar voren opschuiven, dus dan krijg je vanzelf een mooie spreiding.

Ik vrees dat dit voorstel het niet gaat halen, dus gaan we maar eens te rade bij de troonopvolger (m/v) van Koning Willem Alexander. Eens even kijken, wanneer is Amalia jarig……? Op 7 december, vlak voor de kerst. Hebben wij weer.

Guus Meeuwsen is afkomstig uit Alphen en woont sinds 2007 in Goirle. Tussen beide plaatsten zitten omzwervingen in Gelderland, Overijssel, Utrecht, Afrika en Bolivia. In het dagelijks leven is hij docent Engels en Nederlands op de School voor Sport en Bewegen van het ROC Tilburg. Hij schrijft voor zijn school al jaren een wekelijkse blog en daarnaast is hij jaarlijks te zien bij het tonpraten bij broeder LipLap.